Icebugs IDG-arbete: tre viktiga resultat och faktorer för framgång

Icebug går i mål med ett tvåårigt utvecklingsarbete med IDG för hela företaget och all personal. Effekterna har varit avgörande för bolagets utveckling, säger VD David Ekelund och bolagets People & Culture Manager, Lhina Segerbo. 

För ett år sedan skrev jag om IDG (Inner Development Goals) och det arbete som flera större och mindre företag har inlett som en katalysator i sitt klimatarbete. 

Då var jag och outdoorsföretaget Icebug mitt i ett utvecklingsprogram för alla medarbetare och chefer i IDG, som jag har haft förmånen att samskapa tillsammans med dem. Efter två år är det nu genomfört bland hela personalen. Bara firandet av avslutat program och vunna resultatet kvarstår! 

Påtagliga resultat av arbetet med IDG

Lhina Segerbo och ledningsgruppen Work at Icebug har följt resultat och effekterna i organisationen. Lhina beskriver att tre viktiga effekter varit ökad:

Trygghet & tillit - vilket i sin tur leder till nyfikenhet, förbättrat samarbete, mod och fler röster i rummet. Det leder till tilltro till sin egen förmåga och tilltro till andras förmåga. 

Öppenhet - för andras perspektiv, för att tänka om och tänka nytt, för olikheter och för förändring.

Optimism - när man växer som person så växer vi som organisation, och när man får utrymme att växa och ser att man kan växa i tuffa tider så byggs hopp och optimism.

Här är några citat från medarbetare:

“Jag har med hjälp av mitt fokus på närvaro och min inre kompass upplevt en helt ny relation till arbetet. Jag känner mindre stress, jag är mindre osäker, jag vågar säga vad jag tycker för att jag vet vad jag står för och jag tar in fler perspektiv tack vare min förmåga att vara närvarande.”

“Jag har gått från att se omtänkande som ett misslyckande till att se det som en vinst. Jag tyckte tidigare att det var tufft att behöva tänka om, det betydde då att jag hade tänkt fel första gången. Nu inser jag att det är en superkraft. En möjlighet. Att tänka om och tänka nytt tillsammans med andra, har utvecklat mig som person väldigt mycket. Både processen och resultatet blir dessutom mycket bättre. Och jobbet mycket roligare.” 

“IDG-resan har gjort mig till en modig person. Jag vågar stå för mina åsikter, jag tar det inte personligt när någon ger mig feedback eller tycker annorlunda. Jag vågar dela med mig av tankar och idéer som jag inte vågat tidigare och jag känner mig trygg i att det blir bemött på ett nyfiket och öppet sätt. Jag vågar också testa mycket mer, utan att vara rädd för att misslyckas. Att testa. och våga misslyckas har blivit en del av mitt sätt att jobba som utvecklar mig. Otroligt lärorikt.”

Omskrivna och analyserade

Lagom till firandet har arbetet blivit uppmärksammat i en artikel i ”Positive news”, en tidning som fokuserar på att uppmärksamma det som går rätt inom klimatarbete och omställningsfrågor. Det känns alltid extra roligt när ens arbete bär frukt som kan delas med andra - och fortsätta utvecklas. Artikeln grundar sig i ett så kallat White paper om satsningarna på IDG hos företag som Google, Ikea, Ericsson och Icebug. Du kan läsa hela artikeln här. 

Framgångsfaktorer i IDG-arbetet

Några nycklar vi ser för framgång i själva upplägget av IDG-arbetet hos Icebug har varit:

Tydligt syfte. Koppling mellan inre utveckling, det vardagliga jobbet och företagets hållbarhetsmål och klimatambitioner har skapat meningsfullhet. Utvecklingen och de IDG jag valt gagnar mig personligen, i min roll på jobbet, det gagnar företaget - och arbetet med att skapa en hållbar planet i balans.

Frivillighet. Arbetet har varit en inbjudan, inte ett tvång. Varje person har själv valt vilka mål de vill fokusera på, hur länge, och på vilket sätt som passar dem. Arbetet har byggt på Self Determination Theory – autonomi, kompetens och tillhörighet – som stärker inre motivation.

Samskapande och lärande underhand. Vi har gemensamt utvärderat och justerat upplägg, prövat nya grepp och tillfört det som medarbetarna uttryckt behov av. Bland annat har ledningen förlängt tiden för arbete med två av temana, där det fanns extra flow och man såg effekt just då. 

Fokus på handling – action! Det är först när vi gör och prövar nytt vi får verklighetsbaserade erfarenheter. Vi har jobbat utifrån idén om ett lärande baserat på nyfikenhet, utforskande och upptäckter. Aktion och reflektion i en utvecklingsspiral. Teori och metoder har tillförts utifrån önskan och behov.

Resurser och stödjande struktur. Företagets ledning och arbetsmiljögrupp (work at icebug) har investerat i tid och resurser för alla. Grundupplägg har varit faciliterade halvdagar för kick-offs för nya teman, därefter 100 dagars arbete individuellt och i teamen uppdelat i personliga sprintar, med maxmixade gruppträffar över bolaget för att dela utveckling och lärande i en timme varannan vecka som letts av kollegor, för kollegor. Till detta kommer coaching, facilitering och gäster utifrån behov.

Alla har bidragit. Flera av expertresurserna har vi hittat inom bolaget. Genom att olika kollegor har delat kompetens inom sina områden, berättat hur de gör, hur de utvecklas och vad de har tillägnat sig, skapas en levande resursbank. Som komplement har en verktygslåda byggts upp online, med tips, modeller, idéer och input från experter för varje tema. Även IDG:s toolkit har varit en resurs.

Safe to try, safe to share. I en tid när man pratar mycket om psykologisk trygghet (Edmundson) har Icebug skapat den i IDG-arbetet genom spelregler, levande kulturarbete och förhållningssätt till varandra i grupperna och i bolaget. Man behöver inte “lyckas” med sin IDG, man kan tycka och tänka annorlunda, och allas bidrag och perspektiv blir hjälpsamt för helheten. Medarbetare har också vågat dela djupt personliga upplevelser, vilket bidragit till ökad närhet och kvalitet i relationer.

Har allt gått friktionsfritt? Självklart inte. IDG är ett ramverk i utveckling, med styrkor och svagheter. Upplägget av Icebugs arbete har formats utifrån bolagets behov och justerats underhand. Men just friktionen, med olika personers upplevelser, har ökat utrymmet för vad man tänka, känna och uttrycka i organisationen, och hur man kan justera arbetet utifrån olika personers behov för att nå övergripande mål.

Leder personlig utveckling till planetär?

Det som är tydliga resultat är upplevd personlig utveckling, och effekterna av detta i det dagliga arbetet i teamen, organisation och mot intressenter. Det som är mindre tydligt är effekterna på omställningsarbetet med SDG och Icebugs vision och mål om att bidra till en hållbar bransch och människors och planetens välbefinnande. Där finns många medierande faktorer – till exempel är Icebug redan branschledande inom hållbarhet, har sedan många år ambitiösa klimatmål som de aktivt arbetar mot, och jobbar innovativt med att påverka branschen och värderingssystem på Europeisk och global nivå. I vilken grad IDG har haft direkt påverkan på resultat avseende SDG går inte att säga. I en VUCA tid med pandemi, krig, politisk och ekonomisk turbulens är det många andra faktorer som kraftfullt påverkar.

Detta är ju också IDG:ernas brist, som jag skrivit om tidigare. Det finns ännu inga kausala samband mellan varje IDG och SDG, utan den bakomliggande idén är att IDG:ernas egenskaper och förmågor behövs för att hantera den komplexa klimat- och omställningsfrågan, och antagandet är att om man utvecklar dem sker också en förflyttning av SDG och omställningsarbetet.

Vill du veta mer om IDG-arbetet?

Är du nyfiken på att höra mer om programmet eller diskutera hur ett motsvarande upplägg skulle kunna se ut i er verksamhet? Slå mig gärna en signal! Du kan också kontakta David Ekelund, VD på Icebug, för att höra mer om deras lärdomar och erfarenheter.

Och nästa steg för Icebug? Det är under utveckling. Berättar mer till hösten. Kan bara ge en brief om att utvecklingspsykologerna Robert Kegan & Lisa Laskow Lahey och deras idé om DDO:s (deliberately developmental organisations) inspirerar.

Nästa
Nästa

Vad är IDG - och kan det påverka klimatarbetet?